The Fanbase Builder

Share this post

#64 De beste artikelen uit 2019 die je nog niet hebt gelezen

thefanbasebuilder.substack.com

#64 De beste artikelen uit 2019 die je nog niet hebt gelezen

Carlo Kiksen
Dec 30, 2019
Share this post

#64 De beste artikelen uit 2019 die je nog niet hebt gelezen

thefanbasebuilder.substack.com

Mijn 2019 recap

Dit was mijn vijfde én beste jaar als zelfstandige 💪 Ik vind het leuk om je te vertellen wat ik allemaal heb gedaan afgelopen jaar:

  • Ik ben gestart met coaching- en adviesgesprekken voor artiesten en creators. Hiermee kan ik op een zeer laagdrempelige manier talent helpen met marketing en branding. In twee uur kunnen we al flinke stappen maken om merk, fanbase en verdienmodellen te verbeteren.

  • Ik ben het jaar begonnen op de marketingafdeling van Paradiso Amsterdam, waar ik als freelancer in een half jaar de marketing voor zo'n 150 programma's heb verzorgd. Ik heb altijd al bij een poppodium willen werken, dus dit was zeker een bucketlist vinkje ✅.

  • Ik heb tientallen effectieve campagnes gedraaid voor artiesten, creators en cultuurmerken. Enkele highlights: De campagnes voor Yallah! Yallah!, een een uitverkochte AFAS Live voor ZAZ voor Double Vee Concerts, een zeer succesvolle editie van Grachtenfestival Amsterdam, campagnemanagement voor LAKSHMI, tours van o.a. Trijntje Oosterhuis en Diggy Dex. En dat is slechts een klein deel van vele mooie opdrachten van het afgelopen jaar.

  • Ik heb weer veel workshops gegevens aan cultuurinstellingen, zoals poppodium EKKO en Summer Dance Forever festival.

  • Ik heb weer een paar keer op het podium mijn mening mogen geven. Marketing en branding in de muziek is mijn favoriete gespreksonderwerp en ik deel graag mijn kennis. Afgelopen jaar mocht ik dat doen voor BAM!, Club No Man's Land en Music Pitch.

  • Op de achtergrond ben ik in 2019 veel bezig geweest met mijn eigen rebranding en positionering. Tot nu toe zie je dit terug in mijn nieuwe website, begin 2020 zet ik meer in de steigers..

Vanaf deze plek wil ik nogmaals iedereen met wie ik heb samengewerkt in 2019 enorm bedanken voor een topjaar 🌟 Op naar 2020!

Meeten op ESNS

Ik ben dit jaar weer in Groningen te vinden tijdens Eurosonic Noorderslag 2020. Mail me gerust om iets in te plannen, leuk om daar een ☕️ of 🍺 te drinken.

Mijn voorspelling voor muziekmarketing in 2020

  • In 2020 draait het om FANS en niet om cijfers. Vanity metrics zoals likes, streams en views gaan EINDELIJK minder belangrijk worden. Instagram gaat het aantal likes verbergen, Spotify maakt het aantal streams onzichtbaar en Youtube stopt met weergaven en duimpjes. Als industrie worden actionable metrics zoals actieve fans en ticket sales veel belangrijker.

  • Micro payments en digital tipping worden eindelijk een ding. Dankzij PSD2 gaat er een grootbank komen met een app á la Tikkie, die je makkelijk kan koppelen aan andere tools zoals Spotify, Instagram. Fans kunnen artiesten een kleine donatie geven als ze een video tof vinden. Waarom geven we een Uber chauffeur wel een fooi, maar een artiest of creator niet? Laten we dat veranderen in 2020.

  • Fans worden nóg creatiever. Some artists make millions, other artists make memes! Het loont om met een release fans uit te dagen om een creatieve respons te geven. Door socials zoals TikTok komt er een generatie aan die gewend is om met een paar klikken een viral video te maken.

De beste artikelen uit 2019 die je nog niet hebt gelezen

Afgelopen jaar heb ik meer dan 100 artikelen opgeslagen voor deze eindlijst. De artikelen die deze nieuwsbrief hebben gehaald zijn qua inzichten de beste én zijn nog niet uitgebreid behandeld in andere nieuwsbrieven, podcasts of Facebookgroepen. Veel plezier!

Groeien en versterken van fanbase

Must read voor iedereen die met fans bezig is. Dit artikel gaat over podcasts en verbondenheid met podcast hosts, maar is perfect toepasbaar op andere vormen van creatie en digitale distributie.

NBA team Toronto Raptors hebben al jarenlang een stabiele fanbase. Hier profiteren merken van. (Hoi Feyenoord lees je mee 🔴⚪️)

Er zijn een paar auteurs waarvan elk artikel verplichte kost is voor artiesten en creators, en Amber Horsburgh is daar één van. In dit artikelen zet ze 13 tactieken op een rij om groei te realiseren.

Amber Horsburgh geeft artiesten wat ideeën voor "Hub Content" op YouTube.

Die hard marketing

Yippee Ki Yay, MF! Cijfers, grafiekjes en marketingmodellen 🤩

The future of artist marketing could therefore involve something more akin to multivariate testing, where certain tracks by the same act are released under different names to test which have the best response rate.

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat het voor artiesten goed is om in een zo klein mogelijke niche te zitten. Maar dit artikel geeft goede argumenten voor het andere uiterste.

Een propositie voor een nieuw conversiemodel: 1 - Van awareness naar fan. 2 - Van fan naar streaming. Niet helemaal mee eens en niet per sé een toevoeging op het AARRR model, maar dit soort artikelen zijn belangrijk om überhaupt een de denkwijze van funnel te propaganderen.

Mary Meeker maakt jaarlijks een Internet Trends Report voor Silicon Valley. Amber Horsburgh, Cherie Hu en Joshua Coase maken een samenvatting van dit report vanuit het perspectief van de muziekindustrie. Must read.

Branding

Wie profiteert er meer: René Froger of Eyelove? SWOCC over het vermenselijken van Eyelove en het ontmenselijken van de artiest in een reclame.

Van seksymbool naar feministisch rolmodel. Een case study.

Micro payments en digital tipping

In China is het al heel normaal om een artiest een "fooi" te geven na het consumeren van content. De eerste alinea van dit artikel nodigt uit tot verder lezen 😁

Chinese pop singer Hua Chenyu once made $17,000 in five hours, and he wasn’t even famous yet. In 2014, Hua posted a single on Chinese microblogging site Weibo and charged 2 yuan (30 cents) per download. He also allowed tips. The 23,000 payments made within those five hours included an average tip of 2.5 yuan each.

Deze technologie én dit gedrag begint nu ook in de westerse wereld voet aan de grond te krijgen.

Cherie Hu zet enkele micro payments tools voor artiesten op een rijtje.

Ook bij Spotify denken ze na over nieuwe verdienmodellen voor artiesten, er wordt specifiek over micro payments gesproken.

Fans worden steeds creatiever

Ook wel de "meme factor" genoemd. Afgelopen jaar was het jaar van TikTok en daar is veel zin en onzin over geschreven. Wat in het algemeen wordt vergeten, is dat TikTok slechts een platform is. De trend die TikTok laat zien, is dat fans steeds creatiever worden door de middelen die ze krijgen. En zoals met elke trend, weten bepaalde artiesten heel goed hoe ze hier op in moeten spelen. Met de grootste hit van 2019 (of misschien wel ooit) als gevolg 🤠

Tip voor artiesten: Denk bij je volgende release na over de meme factor. In hoeverre kunnen fans zélf iets creëren met jouw release?

Some artists make millions, other artists make memes! Een - bijna klassiek - artikel uit juni over de invloed van TikTok.

Dit recente artikel zet het TikTok jaar 2019 op een rij.

Rolling Stone wil ook iets over TikTok schrijven, zet Spotify erbij in de titel en maakt de grootste clickbait kop van het jaar 😄 Hier had iedereen het over in november. Maar ik denk dat dit vooral door de kop komt.

Robots!

Bas Grasmayer heeft zijn nieuwsbrief weer aangeslingerd en dat is goed nieuws! Hier gaat hij in op het belang van AI voor songteksten.

Een kijkje achter de schermen bij Instagram en een antwoord op de vraag hoe de Instagram Explore pagina wordt samengesteld. Heerlijk nerdy stuk vol programmeerlingo, I like it 🤓

Hier legt Spotify het algoritme achter "Fans Also Like" uit.

In mijn workshops toon ik het belang van branding aan door A.I. als voorbeeld te geven. Als een computer muziek kan maken, wordt band met fans nóg belangrijker voor een succesvolle carrière. Maar wat als niet alleen muziek, maar ook een artiest met A.I. kan worden "gemaakt"? Zoals altijd geeft SWOCC een goede wetenschappelijke analyse.

En verder..

Misschien wel het beste artikel van 2019 (sinds november ook als Engelse vertaling breed opgepakt in marketingland). Over de zin en onzin van digitale advertenties. Veel terechte kritiek, vooral over de attributie van het succes van een ad.

Wanneer er bij Amazon iets nieuws wordt ontwikkeld, beginnen ze met het schrijven het persbericht. Voor artiesten en creators zou dit ook hele goede oefening kunnen zijn. Schrijf voordat je begint aan een nieuw project alvast je persbericht, alsof je al klaar bent. Dit dwingt je om na te denken over - bijvoorbeeld - de thema's die je wil bespreken met je fans. Ik ga dit zeker binnenkort zelf een keer doen in een coachingsessie.

..en dat is niet wat ik het meest bijzondere aan dit artikel vind. Ik vind het heel tof hoe deze artiest zijn data bijhoudt. Zo te zien dumpt hij zijn streamingdata in Excel, en maakt hij daarmee berekeningen om zo tot - bijvoorbeeld - zijn listener/save ratio te komen. Dát zijn actionable metrics, well done!

Woezels is een band met een geniale website: Niets meer dan een publiek beschikbaar Google Sheets document. Dat loopt natuurlijk gigantisch uit de hand 🙌

It's rooted in how social media celebrities see themselves. Also, sexism.

Tot in 2020, fijne jaarwisseling! 🥂

Share this post

#64 De beste artikelen uit 2019 die je nog niet hebt gelezen

thefanbasebuilder.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Carlo Kiksen
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing